čtvrtek 25. srpna 2016

slast a strast a Merkelová

CO KDYŽ PŘEVAŽUJE STRAST? MOŽNÁ STRAŠLIVÁ ŘEŠENÍ
zdá se, že i v životě zdravého dospělého člověka převažuje strast nad slastí v poměru 25:1, u nemocných je poměr ještě horší
upozornění: nikomu dané strategie neradím, jen je třeba promyslet vše
1) sebevražda - pokud převažuje strast, i mnozí stoikové si mysleli, že je vhodným řešením. Dodávám však, že pro nás obvykle nedostupným, protože máme silný pud sebezáchovy.
2) alkohol + drogy - tzv. "upít či ufetovat se k smrti": jestliže je volbou smrt, je lepší zahynout postupně ve slasti než strasti, proto je možné uvažovat o zvýšené konzumaci alkoholu a/nebo drog. Námitka: nakonec způsobují také strast. Odpověď: je třeba je vhodně a v správných dávkách aplikovat a pokud navíc vedou k zkrácení života, i tak (i když krátkodobě strast zvýší) se to dle hédonistického kalkulu vyplatí. I když alkohol je zde spornější: někdy nevede k rychlejší smrti, jen k většímu utrpení. Naopak tvrdé drogy patrně život zkracují téměř vždy, v této perspektivě jsou tedy výhodnější.
3) nemoci - ty, které vedou k rychlé smrti, jsou poměrně výhodné, a i když způsobují krátkodobé navýšení utrpení, z hlediska hédonistického kalkulu jsou přesto výhodné, z této perspektivy je výhodná i rychlá smrt např. při autonehodě...velmi nevýhodné jsou z této perspektivy nemoci, které život nezkracují, ale jen přidávají utrpení. Zde se od sebe liší i třeba jednotlivé typy rakoviny: některé jen zesilují strast, ale táhnou se dlouho, jiné jsou rychlé, i když bolestivější. Když už si musíme vybrat, jsou výhodnější rychlejší typy rakoviny, naopak chronické typy rakoviny jsou zásadně negativní, protože strast dlouhodobě zesilující.


ANGELA MERKEL - PLUSY A MÍNUSY
+ :
Jediný evropský politik, který uvažuje skutečně evropsky a nemyslí jen na zájmy svého státu.
Jediný evropský politik, který cítí nejen celoevropskou, ale taky celosvětovou odpovědnost.
Byla velmi solidární s množstvím lidí v obrovské nouzi, tedy s uprchlíky.
Drží EU pohromadě a snaží se o její větší integraci.
Je slušným člověkem.
Je většinou umírněná, rozumná, opatrná, racionální.
Její postoj k islamistickému terorismu v Německu je mnohem klidnější a racionálnější než emotivní a často paniku zesilující postoj francouzských politiků k témuž ve Francii.
- :
Tvrdé pravicové škrty, které naordinovala Řecku, nefungují a Řecku škodí.
Viní Řecko z lenosti, přitom právě její kroky (tvrdé škrty nucené Řecku a brzdící jeho rozvoj) mohou za dlouhou ekonomickou krizi v Řecku: navíc většina veřejných německých peněz na "pomoc Řecku" jde zpět do soukromých německých bank na splácení úroků z úvěrů poskytnutých Řecku už dříve.
Je málo solidární s jižní Evropou obecně, zato je přehnaně solidární s uprchlíky. Je tedy solidárnější k Neevropanům než k Evropanům.
Jako evropský státník, který má vnímat postoj všech evropských zemí, měla více zohlednit odmítavý postoj střední a východní Evropy k přijímání uprchlíků a nenutit jim je silově.
Její postoj k uprchlíkům byl až přehnaně vstřícný a zesílil zatížení migrací pro celou Evropu.

CO HODNĚ UVOLŇUJE?
1) dlouhodobě a často intimita, blízkost, důvěra a bezpečí s milovaným partnerem
2) krátkodobě také dobré jídlo - u jídla není tak důležitá samotná chuť, ale spíše pocit uvolnění středu hrudi, které přináší
3) pivo, obecně alkohol
4) procházky v přírodě
5) odpočívání v posteli

JSOU MALÉ DĚTI ŠTASTNÉ?
Nejsou.
Měřeno kvantem strasti vs. slasti (kvantum = délka trvání krát intenzita) mají ještě horší poměr než dospělí: dospělí mají 25:1 ve prospěch strasti, u malých dětí odhaduji 40:1 ve prospěch strasti.
Malé děti jsou soustavně nespokojené, brečí, pláčou, křičí, mračí se, něco se jim nelíbí, zlobí se, jsou nespokojené...a občas se na chviličku uvolní či usnou, aby se jim za chvíli zase všechno nelíbilo...
Jinak je tomu u povyrostlejších dětí, tam je to snad lepší, i když bych nepodceňoval strach, stud, ostýchavost nebo naopak znuděnost u mnoha dětí...

Žádné komentáře:

Okomentovat

díky!